Start Om Svensk Torv Fakta Medlemmar Nyhetsarkiv Kontakt In English

 

Artiklar Tidningen Svensk Torv Tidningen Viola I media
 

Tidningen Svensk Torv nr 2/2012

Här kan du läsa senaste och tidigare nummer av vår tidning Svensk Torv.

Tidningen Svensk Torv nr 2/2012

Svensk Torv har en redaktionell sida i tidningen Viola där vi bevakar torvens betydelse inom odlingssektorn.

FB-f-Logo__blue_50.pngVi finns även på Facebook med nyheter, bilder och information.

Klimatrapport_nr15_-ENG_160610-1.jpgLadda ner 
klimatrapporten: 

Emissioner av växthusgaser från brukad torvmark i areella näringar

 

torvforsk-150.jpgForskning inom torvområdet initieras av systerorganisa-tionen TorvForsk – Stiftelsen Svensk Torvforskning i samverkan med Branschföreningen Svensk Torv.

Svensk Torvs två artiklar i senaste numret av Viola.

Eget torvrecept ger jämnare odling

På 1960-talet blandade handelsträdgårdarna sin egen jordblandning till varje odling. Det är stor skillnad mot hur det går till idag då de flesta handelsträdgårdar har utvecklat sina egna recept på torvbaserad jord tillsammans med företagen som skördar och levererar torv.

– Det blir en jämn blandning som ger ett säkrare resultat, säger Rune Andersson, som tillsammans med sin bror Lennart driver L&R Anderssons Handelsträdgård på Ekerö utanför Stockholm.

– När jag började hjälpa min pappa fick vi själva blanda torvmull med jord och kompost till odlingarna och det kunde bli väldigt olika resultat för varje odling. Nu har vi utformat ett eget recept på vår torvbaserade odlingsjord som passar våra växter.

En annan fördel är att leveranserna, 35 kubikmeter på bulk, kommer fortlöpande vid behov, ungefär sex gånger per år.

SvTorv_VI1803_1.jpg

I dagsläget finns det inget som kan ersätta torv för odling.

Foto: Louise Norberg

   – Torvbaserad jord är en färskvara och ska inte förvaras mer än högst ett par månader, säger Rune som just nu har säsongens blommor Streptocarpus, begonior och Saint Paulia i växthusen.

– Torv har en unik förmåga att hålla vatten och luft och är ett mycket rent och friskt substrat. I dagsläget finns det inget som kan ersätta torv för odling trots att försök görs med bland annat kompostjord och träfiber. Torven som skördas för odlingsändamål kommer ofta tillbaka i kretsloppet vilket är bra ur klimatsynpunkt, säger Anders Olsson, torv- och produktspecialist, SW Horto.

Han framhåller att torv också skapar arbetstillfällen i glesbygden.

   – När det gäller miljön ska man komma ihåg att även om torv skulle förbjudas så kommer inte efterfrågan på torv att försvinna. Alternativet till svensk torv blir då att importera torv från Ryssland och Baltikum.

– Då är det mycket bättre att vi skördar torv i Sverige under de kontrollerade former som vi gör idag. När torvskörden är avslutad återställs och restaureras marken så man många gånger får ett högre naturvärde, säger Anders Olsson.


SvTorv_VI1803_2.jpgNy ekoförordning

- med övergångsregler

Den 1 juli 2020 införs en ny EU-förordning om ekologisk produktion. EU-kommissionen, EU-parlamentet och ordförandeskapet har efter över tre års långa förhandlingar kommit överens.

   – Sverige har jobbat hårt med den här frågan i flera år och flera av de för oss viktiga produktionsundantagen finns kvar. Undantagen är nödvändiga, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Förordningen innehåller, för Sverige viktiga, övergångsregler på 10-15 år för användningen av växthus med avgränsade bäddar. Utan dessa övergångsregler hade ett totalförbud med omedelbar verkan varit ett faktum. Under tiden som övergångsreglerna för odling i avgränsade bäddar finns ska kommissionen ta fram en rapport som kan åtföljas av lagförslag.

Jordgubbsodling i avgränsade bäddar.

Foto: Eriksgården

Ladda ner Svensk Torvs sida i tidningen Viola >>

SvTorv_VI1803.jpg

  

,

Copyright | Producerad av: Balanserad Kommunikation