Start Om Svensk Torv Fakta Medlemmar Nyhetsarkiv Kontakt In English

 

Artiklar Tidningen Svensk Torv Tidningen Viola I media
 

Tidningen Svensk Torv nr 2/2012

Här kan du läsa senaste och tidigare nummer av vår tidning Svensk Torv.

Tidningen Svensk Torv nr 2/2012

Svensk Torv har en redaktionell sida i tidningen Viola där vi bevakar torvens betydelse inom odlingssektorn.

FB-f-Logo__blue_50.pngVi finns även på Facebook med nyheter, bilder och information.

Klimatrapport_nr15_-ENG_160610-1.jpgLadda ner 
klimatrapporten: 

Emissioner av växthusgaser från brukad torvmark i areella näringar

 

torvforsk-150.jpgForskning inom torvområdet initieras av systerorganisa-tionen TorvForsk – Stiftelsen Svensk Torvforskning i samverkan med Branschföreningen Svensk Torv.

Det finns gränser även för myndigheter

SvenskTorv_nr1_2015.jpgI  detta nummer berättar vi om en ny dom som har stor betydelse för torvbranschen.

Länsstyrelsen i Jönköpings län övertolkade lagstiftningen när man krävde ett helt nytt täkttillstånd av företaget för en pågående torvproduktion. Detta krav på ett förnyat tillstånd har enligt domen inte något lagligt stöd. ”Beslutet ska därför upphävas”, konstaterar Mark- och miljödomstolen.

I detta nummer finns även en artikel om IPS, International Peatland Society, som firar 50-årsjubileum med ett arrangemang i Rotterdam. TorvForsk är medlem och har nominerat Sabine Jordan, forskare vid SLU, till inval i styrelsen. Därmed hoppas vi att de svenska, dränerade torvmarkerna hamnar i fokus för denna globala organisation, bestående av både forskare och branschföreträdare. Sverige har speciella förutsättningar med stora arealer dränerad torvmark som läcker växthusgaser. Med rätt efterbehandling kan dessa emissioner stoppas samtidigt som torven kan komma till nytta inom växtodling, bioenergi och djurhållning.

Svensk Torv hade sitt årsmöte i Ljungby i april. Där presenterades vad som händer inom de två EU-organisationerna Growing Media Europe, GME, samt Stiftelsen Responsibly Produced Peat, RPP. Läs gärna mer om detta i artikeln i detta nummer. Ett reportage om själva årsmötet kommer i nästa nummer.

Under Claes Rülckers bortovaro har jag fått hans och styrelsens förtroende att vara tillförordnad vd. Jag vill passa på att tacka för förtroendet och ser fram emot att fortsätta driva branschens frågor gentemot politiker, myndigheter och samarbetspartners med målet att få en uppdaterad syn på dränerad torv som har stor potential när det gäller ett bättre klimat och grön omställning, både vad gäller sysselsättning och produktutveckling.

Läs mer i Tidningen Svensk Torv nr 2 2018 >>

Ingrid Kyllerstedt, tf vd, kommunikationsansvarig

  

,

Copyright | Producerad av: Balanserad Kommunikation