TorvForsk har finansierar en forskningsrapport om torv och sameldning. ”Torv som sameldningsbränsle/ additiv till biobränslen för att minska askrelaterade problem i värme-/kraftvärmeverk – En sammanställning av kunskapsläget ”.
Rapporten är skriven av Marcus Öhman vid Luleå tekniska universitet (avd. energivetenskap) och Christoffer Boman vid Umeå universitet (TFE/TEC-Lab) och utgiven vid Luleå Tekniska Universitet.
Ett flertal kraftvärmeanläggningar i Sverige och Finland sameldar eller har sameldat torv med biomassa. Driftserfarenheter och tidigare utförd forskning visar att samordning av trädbränslen med torv väsentligt förlänger livslängden hos överhettarna och minskar risken för bäddagglomerering i fluidiserade bäddar. Sameldning med torv har också visat sig reducera emissioner av fina partiklar från små-och mellanstora rosteranläggningar.
Syftet med studien var att sammanfatta den forskning som genomförts avseende användning av torv som sameldningsbränsle eller additiv till biomassa som en åtgärd för att minska/undvika askrelaterade driftsproblem (beläggningsbildning, bäddagglomerering och högtemperaturkorrosion) samt partikelutsläpp.
Rapporten bygger på en sammanfattning och syntes av både vetenskaplig litteratur från state-of-the-art databaser och tekniska rapporter från tidigare forskningsprojekt (främst svenska och finska).
Vid val av torvslag för att maximera de ovanstående positiva effekterna kan en allmän rekommendation göras att torv med hög askhalt (carexbaserad), gärna med högt inslag av svavel, ger de bästa sameldningsegenskaperna. Detta är speciellt relevant för att minska bäddagglomerering och beläggningsbildning/högtemperaturkorrosion.
Ladda ner sammanfattningen från rapporten >>
Om du vill ha rapporten i sin helhet kontakta info@svensktorv.se .
