TorvForsks mål är att öka kunskapen om torv och torvmarker och att initiera, planera, genomföra och utvärdera forskning och utvecklingsinsatser av betydelse för användning och bevarande av torvmarker. TorvForsk – Stiftelsen Svensk Torvforskning är en allmännyttig forskningsstiftelse bildad av representanter för torvnäringen.

NYHETER

Torv är ett beredskapsbränsle enligt Energimyndigheten!

Energimyndigheten föreslår ett statligt ansvar för en utvecklad bränsleberedskap. Bränsleberedskapen bör bestå av en kombination av beredskapslager och ökad produktionsförmåga av inhemska bränslen. Det är primärt rundved och torv som är lämpliga för beredskapslager.

Läs mer »

Vi diskuterar gärna, men utifrån fakta, inte ”fake-news”

Det gör mig bedrövad att jag så ofta får höra att våra medlemsföretag, som bedriver en laglig verksamhet – känner stark rädsla för repressalier från aktivister. Vårens och sommarens erfarenheter av grov skadegörelse, olaga intrång och omfattande miljöbrott, som förstört både verksamhet och råvara, finns i färskt minne.

Läs mer »

Beredskapen måste prioriteras inom biokraften

Beredskap var temat för Stora biokraft- och värmekonferensen där Svensk Torv var en av talarna. Det finns indikationer på att torv kommer klassificeras som ett beredskapsbränsle inom bioenergin. Mycket talar för det – inte minst möjligheten att kunna lagra, samelda med svåranvända bränslen som grot och efterbehandlingarna som minskar växthusgasutsläppen.

Läs mer »

Mat, djurhållning, energioch krisberedskap

En stor del av de grönsaker och blommor du köper i affären har odlats med hjälp av torv. Träden och blommorna i parken har odlats fram med torv. Skogen som ger byggnadsvirke och energi har börjat sitt liv som små plantor odlade i torv. Grisarna som ger kotletten på tallriken har bökat i järnberikad torv.

Läs mer »

Ökad grotanvändning behöver komplementet torv

Torvens betydelse som beredskapsbränsle och för det svenska energisystemet var temat för mitt föredrag på Svebios konferens 21 – 22 november. Jag kan konstatera att samtliga talare pekade ut tre omständigheter som är avgörande för kraftvärmens beredskapsförmåga och potential: Grot, lagringsmöjligheter och en flexibel panna, skriver Ingrid Kyllerstedt, kommunikationsansvarig på branschföreningen Svensk torv. Att kraftvärmeverken

Läs mer »

Europeisk odlingsorganisation: Torv är den mest avgörande komponenten för odlingssubstrat

Trädgårdssektorn har delvis omvandlats och gått från frilandsodling till mer odling i växthus. Det ställer krav på att säkerställa att det finns tillräckligt med råmaterial till odlingssubstrat som passar för denna form av odling. Två ledande organisationer i Europa har nu enats om en handlingsplan, ”Joint Action”. I uttalandet slår organisationerna fast att branschexperter och

Läs mer »

Torven behöver lyftas in i ett större perspektiv

Hannu Salo, är en av initiativtagarna till alliansen Peat Alliance som består av nationella branschföreningar från sex länder inom torvindustrin – Sverige, Finland, Litauen, Estland, Lettland och Irland. Alliansens arbete är att tillsammans påverka och informera våra EU-parlamentariker om en hållbar och långsiktig lösning vad gäller torv med fokus på odlingsindustrin, globalt. Torv är en

Läs mer »

Torv – en möjliggörare för bioeneergin och nödvändig för Sveriges fossilfria beredskap

Ingrid Kyllerstedt Norberg, ansvarig för politik och kommunikation, Branschföreningens Svensk Torv talar på Svebio, Svenska Bioenergiföreningens stora Biokraft- och värmekonferensden 22 november. Torv som beredskapsbränsle utreds av Energimyndigheten. Vid inblandning av energität och lagringeffektiv torv ökar energiutbytet av andra bränslen vilket gör att en högre andel el kan produceras. Vid samförbänning av torv kan alla

Läs mer »
Branschföreningen Svensk Torv är en samarbetsorganisation för torvproducenter av torv till odling, energi och djurhållning samt användare av torv för energiändamål (främst kraftvärmeverk) och odling samt gödsel, biokol och filter för sanering.