Ur tidningen Viola

Torvbaserad jord är ett hantverk

Det är ett hantverk att kunna blanda torv och göra rätt jord. Det menar Johan Funke  vars far och farfar grundade familjeföretaget Emmaljunga Torvmull AB.
   – Vi ser mer än gärna att våra jordar används i vår närmiljö och i våra egna privata  trädgårdar. Vi värnar om miljön med torvbaserade jordar. Kokosfiber och liknande från  andra sidan jorden är ett sämre alternativ, säger Johan Funke.

Johan Funke och Jesper Andersson. Foto: Privat
Johan Funke och Jesper Andersson. Foto: Privat

Han är tredje generationen som driver Emmaljunga Torvmull med sin bror Jesper Andersson. Sammanlagt är det nu drygt 20 personer som arbetar i företaget.

Torven som Emmaljunga Torvmull gör sin jord av skördas i närheten på två täkter. Två andra torvtäkter som de tidigare arrenderat och skördat torv på är nu efterbehandlade.
   – Vi har lämnat tillbaka två torvtäkter som blivit våtmarker med vattenspeglar och fin växtlighet. De finns i närheten av Emmaljunga och många besöker dem nu för att det blivit så vackert på de tidigare ganska ointressanta dikade torvmarkerna.

Jorden som säljs tillverkas i fabriken där den siktas och bearbetas och blandas med andra ingredienser som leca, lera, grus, stenmjöl och olika sorters gödselmedel med mera. Flera av maskinerna i fabriken har de själva byggt och företaget har två egna lastbilar som sköter transporterna till kunderna och från torvtäkterna. Emmaljunga Torvmull inriktar sig på mindre kunder som handelsträdgårdar, plantskolor och odlare.
Torv är ett naturligt material som skiftar i struktur, fukt och humifieringsgrad. Johan framhåller att tillverka jord är en specialitet som kräver både kunskap och erfarenhet. Fingertoppskänsla är ordet.

   – Det finns inte alltid ett färdigt recept att gå efter utan vi gör många gånger torvblandningen i samarbete med kunderna. Alla växter är olika, sommarblommor vill ha en lättare jord medan till exempel en del grönsaker vill ha en något kompaktare jord. Det är viktigt för odlarglädjen att jorden är den rätta för växterna. Alla har olika krav, du kan inte ha samma jord till en rhododendron som till sommar­blommor, säger Johan Funke.

Just nu skördas torv i hela landet. Vill du stötta att Sverige får bättre klimat och miljö samtidigt som landets livsmedels­försörjning säkras? Då är det bra att du använder torvbaserad jord som odlingssubstrat. Det svenska torvbruket är hållbart eftersom torv endast skördas på redan dikad torvmark, med inga eller ytterst låga naturvärden, samtidigt som det alltid krävs efterbehandling på avslutade torvtäkter.

Tidningen Viola

​Denna artikel finns med i Tidningen Viola  nr 6 2021.
Svensk Torv finns med i tidningen Viola, som är trädgårdsnäringens ledande branschtidning. Vi har en redaktionell sida i tidningen där vi bevakar torvens betydelse inom odlingssektorn. I samarbetet med förlaget ingår även att vi kan erbjuda en prenumeration på Viola till ett specialpris för våra medlemsföretag.

Här hittar du fler av våra sidor >>
Här hittar du hela tidningen Viola >>

Närbild på ett dike på en av företagets torvtäkter som efter avslutad skörd har efterbehandlats till ny värdefull våtmark och kolsänka. Foto: Johan Funke
Närbild på ett dike på en av företagets torvtäkter som efter avslutad skörd har efterbehandlats till ny värdefull våtmark och kolsänka. Foto: Johan Funke
Länkar