EMMALJUNGA TORVMULL AB

Familjeföretaget som tillverkar ”jord rätt gjord”

Det är ett hantverk att kunna blanda torv och göra rätt jord. Det menar Johan Funke vars far och farfar grundade familjeföretaget Emmaljunga Torvmull AB.
   – Vi ser mer än gärna att våra jordar används i vår när­miljö och i vår egen trädgård. Vi värnar om miljön med torvbaserade jordar. Kokosfiber och liknande från andra sidan jorden är ett sämre alternativ, säger Johan.

Johan Funke, Emmaljunga Torvmull

Johan Funke är tredje generationen som driver Emmaljunga Torvmull tillsammans med sin bror Jesper Andersson. Han blev tidigt inspirerad av sin pappa och började jobba i före­taget för 25 år sedan. Johan har arbetat med det mesta inom företaget, påtorvtäkterna, vid maskinerna och nu påkontoret som ansvarig för marknadsföring, produktutveckling och grafisk design med mera. Han producerar trycksaker, designar produkterna och gör hemsidan.
   – Jag är en kreativ mångsysslare som gillar att fotografera och göra våra produktkataloger. Men jag kan ocksåfårycka in där det behövs i produktionen, säger han.

I familjeföretaget arbetar också hans bror Jesper Andersson och deras pappa Göran Andersson som tillammans med sin far Carl Andersson startade företaget 1972. Sammanlagt är det nu drygt 20 personer som arbetar i företaget. Många har jobbat här länge, de flesta i över 20 år.

Torven som Emmaljunga Torvmull gör sin jord av skördas i närheten på två täkter. Två andra torvtäkter som de tidigare arrenderat och skördat torv på är nu efterbehandlade.
   – Vi har lämnat tillbaka tvåtorvtäkter som blivit våtmarker med vattenspeglar med fin växlighet. De finns i närheten av Emmaljunga och många besöker dem nu för att det blivit såvackert på de tidigare ganska ointressanta dikade torvmar­kerna.

Emmaljunga Torvmull

Jorden som säljs tillverkas i fabriken där den siktas och bearbetas och blandas med andra ingredienser som leca, lera, grus, stenmjöl och olika sorters gödselmedel mm. Flera av maskinerna i fabriken har de själva byggt och företaget har tvåegna lastbilar som sköter transporterna till kunderna och från torvtäkterna.

Det är ett slimmat och effektivt företag. Emmaljunga Torvmull iniktar sig inte påstora kedjor som kunder utan påmindre kunder som handelsträdgårdar, plantskolor och odlare.
   – Det gör att vi har en mer personlig relation till våra kunder och kan leverera just den produkt de behöver.

Torv är ett naturligt material som skiftar i struktur, fukt och humifieringsgrad och såvidare. Johan framhåller att tillverka jord är en specialitet som kräver både kunskap och erfarenhet. Fingertoppskänsla är ordet.
   – Det finns inte alltid ett färdigt recept att gåefter utan vi gör många gånger torvblandningen i samarbete med kunderna. Alla växter är olika, sommarblommor vill ha en lättare jord medan till exempel en del grönsaker vill ha en något kompak­tare jord.

– Det är viktigt för odlarglädjen att jorden är den rätta för växterna, alla har olika krav, du kan inte ha samma jord till en rhododendron som till sommar­blommor.
   – Jag tycker det är avslappnande, nästan meditativt att odla och se hur det växer. Flera av oss som jobbar här har egna trädgårdar och växthus där vi odlar och testar olika växter och jordbland­ningar, säger Johan.

På Emmaljunga Torvmull har de an­ställda också en egen ”matstuga”. Där serveras ”smörrebröd” och husmanskost till lunch varje dag.
   – Det betyder nog mycket för trivseln att kunna fåhemlagad mat till lunch när man jobbat hårt på täkten eller i produktionen.

Mattraditionen startade med att pappa Görans kusin Maj-Lis Wessman började laga mat till arbetarna och sedan har ser­veringstraditionen fortsatt. Nu ansvarar två anställda för ruljangsen i matstugan.
    – Vi är ett familjeföretag mitt i Små­land och att vi har en god gemenskap är viktigt för vår överlevnad, säger Johan Funke som precis fått veta att en av de fem produktionslinjerna slutat fungera. Nu måste han avbryta intervjun för att laga maskinen. Kontorsarbetet får vänta. I ett familjeföretag gäller det att själv både kunna blanda jord och underhålla maskinerna inne i fabriken.

Text: Ingrid Kyllerstedt
Foto: Johan Funke, Emmaljunga Torvmull AB

Länkar