Odling i torv gör Sverige självförsörjande på bär

Ur tidningen Viola

Torvbaserad jord har tillsammans med möjligheten att odla i tunnlar utvecklat bärodlingen.

– Vi skulle kunna ersätta all import av jordgubbar med inhemska bär, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.
 
 Bärfrämjandet drivs av bärsektionen inom LRF Trädgård med syfte att främja svenskodlade bär och svenska bärodlare. Idag sker jordgubbsodlingen i Sverige på 2 500 hektar, men endast 150 hektar sker på det modernaste sättet – i tunnlar.

    – Sverige har mycket att vinna på att göra som England, att satsa på modern bärodling. Vi skulle kunna minska vår import av bär som idag är på tio miljoner liter per år av de 45 miljoner liter bär som konsumeras varje år, menar Magnus Engstedt.

Bara i september importerar Sverige 300 000 liter jordgubbar. Här menar Bärfrämjandet och Magnus Engstedt att den moderna odlingen i tunnlar med torvbaserad jord helt skulle kunna ersätta den och hela importen av utländska jordgubbar.

– Tunnlarna kostar mycket pengar, men investeringen lönar sig snabbt. Med tunnlarna och torvbaserad jord finns alla möjligheter att intensifiera odlingen med två skördar per år. Väljer man remonterade plantor odlas de bara i ett år med skörd från juni till oktober och därefter kastar man plan­torna och slipper övervintringsproblematiken, säger Magnus.

 Majoriteten av odlarna är lantbrukare som har bärodlingen som en bisyssla och de odlar jordgubbar utomhus i jord, vilket gör att odlingen måste flyttas till ny jord vart tredje-fjärde år. Detta är både kostsamt och besvärligt. Att istället investera i permanenta tunnlar med torvbaserad jord har inneburit ett stort steg framåt för möjligheten att öka den inhemska produktionen av främst jordgubbar.

Men även odlingen av svenska hallon ökar rejält med en satsning på tunnelodling i torvbaserad jord med så kallade långskottsplantor som skördas samma år och planteras om året efter. Detta gör att odling av hallon kan ske även i norra Sverige, då man inte har några övervintringsproblem. Odlingen av hallon sker endast på 200 hektar och blåbär på 50 hektar i Sverige, men ökar starkt.

– Det ger bättre kvalitet och en längre bärsäsong med jämnare skörd. Den torvbaserade jorden gör att odlingen kan ske på samma plats i flera säsonger och till och med övervintra. Vidare minskar substratodlingen kemikalieberoendet dramatiskt, då man slipper massor med problem med jord­bundna svampar, nematoder och insekter, konstaterar Magnus Engstedt, Bärfrämjandet.

Långskottsplantor som sätts i 8-literskrukor och som utvecklar sidoskott, lateraler som börjar skördas 90 dagar efter plantering. En sådan odling kan ge 20 ton per hektar. Foto: Magnus Engstedt
Långskottsplantor som sätts i 8-literskrukor och som utvecklar sidoskott, lateraler som börjar skördas 90 dagar efter plantering. En sådan odling kan ge 20 ton per hektar. Foto: Magnus Engstedt
Svensk Torvs sida i tidningen Viola
Svensk Torvs sida i tidningen Viola

Svensk Torv har regelbundet en egen redaktionell sida  i tidningen Viola, som är trädgårdsnäringens ledande branschtidning. Nu har ett nytt nummer av Viola utkommit med en ny sida från Svensk Torv där ovanstånede artikel är med. Du kan ladda ner sidan som pdf här

Här hittar du fler artiklar från Branschföreningen Svensk Torv ur tidningen Viola.

Länkar