I detta nummer av Tidningen Svensk Torv berättar vi om fem motioner som stöttar ett fortsatt torvbruk i Sverige. Ett torvbruk som bedrivs med EU:s mest rigorösa klimat- och miljölag med omfattande krav och kontroller.
Torv skördas bara från dikade torvmarker som läcker växthusgaser och som efter torvskörd, med den obligatoriska efterbehandlingen, blir kolinlagrande marker i form av ny våtmark, skog, naturmosaiker med fågelsjöar eller solcellsparker som sparar värdefull jordbruksmark och ger grön el. Detta sker endast på 0,5
procent av Sveriges dikade torvmarker. 99,5 procent av all dikad torvmark som läcker växthusgaser är skogs- och jordbruksmark som inte efterbehandlas.
Dessa proportioner är viktigt att politiker och beslutsfattare känner till när det gäller Sveriges klimatarbete. Idag beskylls det svenska hållbara torvbruket för alla växtgasutsläpp, när det i stället är skogs- och jordbruket som står för så gott som alla växtgasutsläpp från dikade torvmarker. Dessa mycket större utsläpparna slipper undan ansvarskrav medan torvbruket, som gör ett stort klimatarbete genom sina medlemsföretag, får hela skulden – utan att utgöra mer än 0,5 procent av klimatproblemet.
Jag är så trött på denna desinformation och därför blev vårt personliga möte med riksdagsledamot Mattias Jonsson, energitalesperson för Socialdemokraterna och medlem i näringsutskottet, väldigt givande. På mötet belyste vi både hur liten del av växtgasutsläppen som torvbruket står för och konsekvenserna för Sverige om energitorven raderas i bioenergisystemet och torvbrukets fortsatta existens hotas. Mötet ger oss också möjlighet att ha en dialog med energiministern, och ett möte var inbokat innan Sverige bytte regering.
Vår förhoppning är att Socialdemokraterna nu sätter sig in i torvfrågan och motionerna som handlar om torvbruket så att Sverige behåller sin självförsörjning på torv som behövs för så mycket; inte minst vår förmåga att få mat på bordet och värme i våra hem under vintern. Samtidigt som vi ökar kolinbindningen och skapar jobb och värdefull natur- utan kostnad för staten. En fiffig och klimateffektiv julklapp som regering och riksdag borde kunna ge Sveriges medborgare.
Ingrid Kyllerstedt
chefredaktör, ansvarig politik och kommunikation

Det här och mycket mer kan du läsa om i senaste numret av Tidningen Svensk Torv.
Ladda ner Tidningen Svensk Torv nr 3 2021 som pdf >>
Här kan du ladda ner och läsa senaste och tidigare nummer >>
