Regeringen nysatsar på gröna jobb

Efter att Branschföreningen Svensk Torv och LRF uppvaktat regeringen om att det är viktigt att odlingssektorn prioriteras i coronakrisen har nu regeringen beslutat om en nysatsning på gröna jobb.

 Branschföreningen Svensk Torv  har uppvaktat Näringsdepartementet och Riksdagen med anledning av Coronaviruset.  I ett brev till Näringsdepartementet och Riksdagen uppmärksammar Branschföreningen Svensk Torv det allvarliga läget och instämmer med LRF:s inspel till regeringen om livsmedelssäkerheten i krisen med coronaviruset. Läs hela texten här
 

Här kan du läsa Näringsdepartementets pressmeddelande:

Gröna jobb viktig åtgärd mot arbetslöshet under coronakrisen

Publicerad 10 april 2020

Regeringen nysatsar på gröna jobb för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Satsningen ska lindra arbetslösheten kopplad till det pågående utbrottet av det nya coronaviruset. 150 miljoner kr avsätts för 2020 och är en del i regeringens förslag till vår ändringsbudget för 2020 som bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Skogsstyrelsen har fått uppdraget att samordna satsningen som går ut på att skapa arbetsuppgifter inom natur- och skogsvård. Tillsammans med Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Sveriges geologiska undersökning ska Skogsstyrelsen anställa personer långt från arbetsmarknaden med subventionerad anställning för att utföra enklare arbetsuppgifter inom främst natur- och skogsvårdande skötsel.

Det arbete som utförs ökar bland annat. tillgänglighet till friluftsliv och rekreation, vilket ger ett mervärde för många människor. Natur- och skogsvården kan bidra till att minska spridningen av växtskadegörare, till exempel granbarkborre. Gröna jobb är också en insats för att öka kompetensförsörjning i branschen. Deltagarna i satsningen får kompetens som efterfrågas av näringslivet inom gröna näringar, vilket ökar förutsättningarna för senare anställning i näringslivet.
   – Liknande satsningar har tidigare fungerat bra för personer som riskerar att hamna ännu längre från arbetsmarknaden, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson. Det är viktigt att vi nu kan nysatsa, inte minst för att åtgärderna också bidrar positivt till natur- och skogsvård.

Länk till pressmeddelandet på Regeringens hemsida

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Simon Andersson, pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-032 60 36
e-post till Simon Andersson

Länkar