Strötorv är ett bra material inom djurhållning eftersom torv binder ammoniak i mycket hög grad och är antiseptiskt. Torv binder näring och blir utmärkt gödsel och fungerar även som fodertillsats till grisar. Strötorv är ett bra alternativ till halm i stallen för grisar, kor, hästar, får och kycklingar.
God djurhälsa
Torvens goda egenskaper har gjort att allt fler inom svensk djurhållning använder sig helt eller delvis av torv i sina besättningar. Anledningen är materialets många goda egenskaper som bidrar till minskad bakterietillväxt, minskade hasskador, förbättrad juverhälsa samt bättre klöv- och hovhälsa. Torven är också mjuk för djuren att ligga på och minskar risken för skav på djuren.
Torvanvändningen innebär också en förbättrad luftmiljö för både djur och människor som arbetar i dessa miljöer då den dammar mindre jämfört med halm och binder fukt mycket effektivt. Dessutom har torven en hämmande effekt på fluglarvers utveckling i detta strömaterial.
Torven används också som fodertillskott till bland annat smågrisar. Grisar som har fått böka och äta järnberikad torv håller sig friskare med minskad antibiotikaanvändning som följd. Torvprodukter stabiliserar grisarnas magar under de första veckorna då djuren är som känsligast för mag- och tarmstörningar.
– I vår strötorvsproduktion använder vi så ljus torv som möjligt till strötorv, dels dammar den mindre och den har en väsentligt bättre uppsugningsförmåga, berättar Mattias Andersson från BMR Produkter som producerar och förädlar torvströ, torvblock och torvmix.
Han berättar vidare att de även blandar i spån i torvströ för att det blir ljusare och dessutom luktar det gott med trä och skogsdoft i stallet.
– Vi använder torvmix till våra egna djur, framför allt för ljusheten. Vi har 50 % torv i vår mix så det är tillräckligt mycket torv för att behålla alla de goda egenskaperna som uppsugningsförmågan och ammoniakbindningen vilket är bättre än i spån, berättar han vidare.
Gör nytta på åkern
Torven kan dessutom återanvändas som gödsel och jordförbättring på åkrar. Ammoniaken från djurens urin som binds i torven ger kväve till åkrarna och växtkraft till nya skördar. Torven har inga långa fibrer i sig och är inte tungt att sprida vilket gör det lättare att sprida även med mindre traktorer. Torven är dessutom lätt att harva ner i marken och blandar sig väl med jorden och ökar mullhalten.
Inom hästnäringen är det många ridskolor som använder torvströ framför allt för att gödselhanteringen blir enklare med torv. En del ridskolor har bönder som kommer och hämtar deras gödsel till sina åkrar och då är torven utmärkt.
– Ett annat exempel är de som driver ekologiska gårdar, där torven binder näring och därmed ger ett bättre näringsvärde i gödseln, de måste hushålla med kvävet eftersom de inte får använda konstgödsel, berättar Mattias.
Allt viktigare råvara
Torv, spån och halm är inhemska material men tillgången och kvaliteten på halm varierar och efterfrågan på torv ökar alltid dåliga skördeår. I Sverige har vi dessutom en högre tillväxt av torv än uttag vilket gör den till en oändlig resurs, särskilt om man jämför med andra material. Torven får en allt viktigare betydelse när till exempel trä börjar bli en bristvara. Trä används till en mängd olika produkter, bland annat ersätts plastprodukter med trä. Trä används även alltmer till energi då oljan fasas ut.
FÖRDELAR MED TORVSTRÖ
- Torvens låga pH-värde förhindrar att skadlig ammoniak bildas och det är dessutom ogynnsamt för bakterier.
- Torv har förmåga att binda ammonium vilket bland annat medför att kvävet binds och försvinner inte ut i luften.
- Torv minskar gödselvolymen avsevärt.
- Torv har antiseptiska egenskaper och förhindrar bakteriella infektioner.
- Torv ger bättre luftmiljö i stallet.
- Torvströ binder effektivt postitivt laddad växtnäring eftersom torvpartiklarna är negativt laddade på ytan. Det gör att näringen inte lakas ur. Ströet läggs ut på odlingsjord där den bidrar både som gödsel och jordförbättring som ökar mullhalten.
- Torv är eftertraktat av både bönder och trädgårdsodlare jämfört med andra inblandade strömaterial i gödseln.
- Torvströblandad gödsel är lätt att hantera och behöver inte någon längre kompostering innan spridning på jorden.