Torv och vatten – ett välbesökt seminarium

Den som vill skörda och sälja torv måste ha ett verksamhetstillstånd för detta. Tillståndet reglerar ett antal miljöfrågor och en av de centrala delarna brukar handla om hur verksamheten påverkar vattenkvaliteten i området. För att öka kunskaperna kring dessa frågor anordnade Torvfabrikernas Centralförening en kursdag om vatten och vattenprovtagning.

Torvfabrikernas Centralförening, TFC, samlar så gott som samtliga landets växttorvproducenter i en  intresseförening. Föreningen har funnits i över 100 år och dess syfte är att ta tillvara medlemmarnas gemensamma intressen. Fortbildning är därför en av de saker föreningen ägnar sig åt och då medlemmar uttryckt önskemål om en fördjupning i frågan om torvtäkters påverkan på vatten anordnades en genomgång i det ämnet den 22 februari.

Miljökonsult Kristian Eriksson, VD för konsultföretaget Envigo, ledde seminariet som genomfördes på plats i Jönköping samt med några deltagare via den digitala kanalen Teams. Seminariet hade lockat ett drygt 20 tal personer, som representerade 15 olika företag i branschen.

Kristian Eriksson, Envigo, ledde seminariet på ett utmärkt sätt.
Kristian Eriksson, Envigo, ledde seminariet på ett utmärkt sätt.

För att kunna bedriva torvtäkt krävs verksamhetstillstånd enligt Miljöbalken. Det är ett stort antal hänsyn som måste tas och villkor som ska uppfyllas. Eftersom  täktverksamheten bedrivs på det som en gång var  våtmark men som alltid, när ett tillstånd beviljas, redan har dikats ut, är de hydrologiska frågorna alltid viktiga. I samband med att ett tillstånd beviljas föreskriver myndigheterna ett kontrollprogram för att kunna följa upp verksamhetens miljöpåverkan. I dessa kontrollprogram är kännedom om hur vattnet påverkas mycket viktig. Det handlar om såväl kemiska som fysikaliska och biologiska parametrar som kan påverkas i vatten som lämnar området och hamnar i vattendrag och sjöar nedströms.

Genom regelbundna kontroller som redovisas till tillsynsmyndigheterna följer man upp att den påverkan recipienterna utsätts för ligger inom godtagbara, förutbestämda nivåer. En rad viktiga avsnitt behandlades. Vi startade med att se på lagstiftningen som styr varför vattenprovtagning är en viktig del av våra verksamhetstillstånd. Vidare hur själva vattenprovet ska tas ut för att bli så representativt som möjligt, hur olika felkällor undviks och hur man dokumenterar provtagningen till hjälp för senare tolkning av resultaten. Kristian berörde också transport till labb, labbens arbete och svarens mätosäkerhet med mera.

Därefter gick han igenom alla de viktigaste parametrarna man mäter och vad de betyder ur olika synpunkter, för att sedan komma in på vilka faktorer som påverkar dem. Slutligen diskuterades olika åtgärder som kan vidtas för att minimera täktens påverkan på recipienterna och vikten av referensvärden från inkommande vatten. Varje vattensystem är unikt och man måste ta hänsyn till såväl utgångsläge som vilken påverkan täktverksamheten kan ha. 

Seminariet avslutades med några konkreta exempel och en snabb uppsummering av de viktigaste lärdomarna. Deltagarna uttryckte ett stort tack till Kristian Eriksson för en mycket matnyttig dag.

Torvfabrikernas Centralförening arrangerar en kursdag om vatten och vattenprovtagning.
Länkar