Biogasproduktion ger en näringsrik restprodukt som blandad med torv ger en utmärkt odlingsjord. Tomat & chilijord är resultatet av gemensam produktutveckling mellan jordtillverkare och biogasproducent.
Organiskt avfall är rikt på både energi och växtnäring. I en biogasanläggning övergår energin i avfallet till biogas (metan) i en process kallad rötning. Biogasen kan sedan användas som fordonsbränsle eller till uppvärmning. Samtidigt frigörs växtnäringen i avfallet och blir växttillgängligt. Tack vare att biogasprocessen sker i slutna rötkammare stannar växtnäringen kvar i den rötade slutprodukten som kallas biogödsel. Biogödsel används som gödselmedel i både jordbruk och trädgårdsproduktion och ger ett viktigt tillskott till ekologisk odling. Det naturliga kretsloppet sluts när växtnäringen återförs till jorden.
Mycket viktigt för användarna är att biogödseln har en säker kvalitet. I Sverige finns en möjlighet för biogasanläggningarna att certifiera restprodukterna. Enligt systemet Certifierad återvinning är ett frivilligt certifieringssystem som bygger på öppenhet mot kunden genom noggrann kvalitetsdokumentation och insyn vad gäller produktens kvalitet. Certifierad biogödsel produceras enbart av organiska rester från livsmedels- och/ eller foderkedjan, det kan vara skörderester, vegetabiliska oljor, naturgödsel och källsorterat matavfall från restauranger och hushåll.
Biogasproducenten Gasum har fem certifierade anläggningar runtom i Sverige och har arbetat med metoder för att separera den fasta och flytande fasen av biogödseln. Det jordtillverkande företaget Hasselfors Garden såg möjligheterna med dessa produkter, särskilt den fasta delen som innehåller både växtnäring och fibrer som kan bidra med volym och struktur till jordprodukterna.
Utvecklingsarbetet ledde till att Hasselfors Garden Tomat & chilijord lanserades säsongen 2019. Jorden består av ljus torv som blandats med Gasum Biokompost, som är den fasta fasen av biogödseln. Torvens goda egenskaper med ett lågt pH-värde och lågt näringsinnehåll gör det möjligt att tillverka en välbalanserad jord då torven späder ut den annars för kraftiga biokomposten. Komposten bidrar med näring som långsamt avges till växterna i takt med tillväxten. En viktig faktor som gav jorden ett extra värde är att Gasum har anläggningar där enbart vegetabiliska restprodukter rötas. Torv och vegetabilisk biokompost gör att jorden kan märkas både ekologisk och vegansk. Just en sådan jord är något som efterfrågats i kretsar med vegansk livsstil.
Det här är bara ett exempel där torvens många goda egenskaper gör det möjligt att förädla restmaterial till efterfrågade produkter, något som är nödvändigt i den cirkulära ekonomin. Biogasproduktion gör det möjligt att både få energi och odlarglädje ur organiska restprodukter.