Under våren har vi varit aktiva och uppvaktat ett flertal politiker i riksdagen. Vi hade dessutom ett studiebesök för tjänstemän på regeringskansliet på Norrbomuren. Trots en rejäl regnskur var det mycket uppskattat att få komma ut i verkligheten. Det gav dem en bra bild av vårt hållbara torvbruk, ’’Fantastiskt, det är ju otroligt vilken miljö ni har skapat här’’, var en av kommentarerna när en efterbehandlad delyta visades.
Kom ihåg att det på hemsidan finns mycket information att dela med sig av när vi möts av frågor kring torvbranschen. Hemsidan är nu uppdaterad med en ny mer lättsmält förstasida där de viktigaste argumenten lätt kan hittas. Djupare information finns i alla artiklar som är bra att dela t ex torvbruket som är tryggt, säkert och där utsläppen är minimala.
Vi fortsätter att sprida korrekt fakta och kontaktar media när vi ser felaktigheter.
Många vet inte att svenska torv som används kan resultera i kolinbindande nya marker och ökad biologisk mångfald genom nya våtmarker och skog eftersom torvtäkten efter avslutad skörd alltid måste efterbehandlas.. Det betyder att det till storleken minimala torvbruket åstadkommer både betydande minskningar av växthusgaser och värdefulla naturmiljöer i hela Sverige. Läs mer om efterbehandlingar här.
Historiskt sett var torv förr en nödvändig råvara och betraktades som så viktig att det fanns statliga utbildningar till torvingenjör, forskningsinstitut och statliga bidrag som uppmuntrade entreprenörer att starta torvfabriker och skörda torv. Anläggningarna sysselsatte många på landsbygden och hela brukssamhällen växte upp i anslutning till torvfabrikerna med intilliggande täkter. Torvbruket har en lång och intressant historia som berör både industri-, landsbygds- och kulturhistoria.
Ett sommartips – passa på att besöka Arbetslivsmuseerna som berättar torvnäringens historia.
Kansliet sommarstänger 8 juli – 12 augusti.
Ingrid läser under denna period mejl varje vecka: ingrid.kyllerstedt@svensktorv.se
Vi önskar er en fantastisk sommar!
Rita Larsson, Ingrid Kyllerstedt & Pia Holmberg
Branschföreningen Svensk Torv
Frågor och svar om torv och tovskörd
Det finns många frågor kring torv och torvskörd. Det finns ännu fler svar och åsikter.
I svensk media och särskilt i olika sociala mediekanaler förekommer ständigt felaktiga påståenden om torv och torvproduktion.
På föreningens hemsida finns en FAQ som Branschråd Växter tagit fram. Där hittar du både svar på olika frågor men även en nedladdningsbart dokument som du gärna får dela med dig av.
Här hittar du frågor och svar om torv och torvskörd inklusive källor!
Baltic Peat Producers Forum är ett årligt återkommande evenemang där torvproducenter och användare från hela Europa träffas. I år är mötet i Birstonas, Litauen 18 – 20 september. Anmälan på evenemangets hemsida!
Vad händer med beredskapsbränslen efter Energimyndighetens rapport?
Energimyndigheten konstaterar i en rapport att Sveriges fjärrvärmesystem, med dess värme- och elproduktion, är ”väsentliga för samhällets överlevnad och för att upprätthålla en hög försvarsvilja”. Vidare menar Energimyndigheten att värmeberedskapen är underdimensionerad och en utvecklad bränsleberedskap är viktigt eftersom tiden kan vara begränsad i en ”försämrad säkerhetspolitisk omvärld”. ”Att öka förmågan skyndsamt är angeläget”, slår Energimyndigheten fast. Läs mer om rapporten på hemsidan.
Forskningsprojekt om torv
Under våren har Svensk Torv tillsammans med sina partners i Peat Alliance initierat två stora forskningsprojekt som vi också är med och finansierar. Det första handlar om en uppdatering av behovet av odlingssubstrat och dess komponenter globalt fram till 2050. Projektet leds av forskare på Wageningen University i Nederländerna. Det andra viktiga projektet handlar om kol och växthusgasemissioner, alltså torvens klimatavtryck. Kolet i torven ska följas från råvaruleverans, över användning som odlingssubstrat fram till slutet som jordförbättring och nedbrytning. Extra roligt att Sabine Jordan ska vara projektsamordnare!
Är du medlem i föreningen – då vill vi ha dina synpunkter på fastighetsskatt på torvtäkter, handboken om återvätning och Naturvårdsverkets vägledning för torvtäkter.
På inloggningssidan för medlemmar hittar du all information. Saknar du lösenordet maila ingrid.kyllerstedt@svensktorv.se.
Obs! Vi behöver dina svar senast den 10 augusti.
Höstmöte 2024
Höstmötet för medlemmar i Branschföreningen Svensk Torv äger rum den 23-24 oktober Tre Rosor Pensionat & Konferens i Rosersberg, läs mer här: www.trerosor.se
Boka in det i din kalender redan nu! Mer information kommer
Sveriges Jordproducenter
Sveriges Jordproducenter är en nybildad branschorganisation och ett kunskapscenter för branschföreträdare och intressenter som tillverkar – eller följer utvecklingen av – jordar och substrat till grönytor, växtproduktion och odling. Vi hoppas få med representanter till höstmötet som kan berätta mer om föreningen och hur vi kan samverka!